TENISWTA

Gdje je Šuaj Peng? Da li je moguće da su kineske vlasti lažirale njeno “pismo”?

Predsjednik WTA Stiv Sajmon rekao je da sumnja da je kineska igračica Peng Šuaj napisala imejl, koji su u srijedu objavili tamošnji državni mediji.

Sajmon je u izjavi rekao da mu je “teško da povjeruje”, u to da je imejl napisala Peng ili neko u njeno ime. Kineska teniserka nestala je iz javnosti otkako je optužila bivšeg zamenika premijera Kine Džana Gaolija za seksualno zlostavljanje.

Tamošnji državni kanal CGTN objavio je prepisku, koju je navodno napisala Peng, na internetu. U poruci napisanoj u prvom licu Peng piše da nije nestala, već da se “odmarala kod kuće i da je sve u redu”, kao i da je optužba za seksualno zlostavljanje lažna.

Peng je na društvenoj mreži Weibo 2. novembra navela da ju je nekadašnji premijer Kine Gaoli prisiljavao na seks uprkos ponovljenim protivljenjima poslije jednog teniskog meča prije tri godine.

Ona je rekla da je Džanova supruga tada “stražarila ispred vrata”.

Peng je navela da je sa nekadašnjim uticajnim članom Komunističke partije jednom imala seksualni odnos prije sedam godina i da je “poslije toga imala osjećanja prema njemu”, te dodala da nema dokaze za sve što je napisala.

Njene poruke obrisane su pola sata poslije objavljivanja. Naknadni postovi, komentari i ključne riječi kao “tenis” blokirane su sa kineskog interneta, kao i sve vesti u vezi sa Peng.

Od tada niko nije vidio ni čuo Šuaj Peng. Organizatori turnira u ženskoj i muškoj konkurenciji, brojni bivši i sadašnji igrači, među kojima i prvi teniser svijeta Novak Đoković, zatražili su istragu povodom navoda Peng o seksualnom zlostavljanju.

Kao što je uobičajeno za kineske političare, 75-godišnji Džan se poslije odlaska u penziju 2018. godine povukao iz javnog života. Peng je osvojila 23 titule u dubulu, uključujući Vimbldon 2013. i Rolan Garos 2014. godine.

Ona nije igrala od februara prošle godine u Kataru, prije nego što su počela zatvaranja i otkazivanja turnira zbog pandemije korona virusa.

Ona je trostruka učesnica Olimpijskih igara, 2008, 2012. i 2016. godine, ali Međunarodni olimpijski komitet se još nije oglasio povodom njenog slučaja.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button