TENIS

Ovaj čovjek brine o Đokoviću 24 časa dnevno

Ulises Badio je jedan od najvažnijih ljudi iz najbližeg okruženja Novaka Đokovića. Ovaj fizioterapeut i nutricionista prati svaki njegov korak i vodi računa do najmanjih sitnica kako bi srpski as potrajao što duže dominirajući tenisom.

Njegov san da radi sa brojem jedan ostvario se 2017, kada ga je Novak pozvao da ga liječi. Pucanje trbušnog mišića veoma uspješno je sanirano i od tada traje njihova saradnja.

– Odgovornost kod tenisera kao što je Đoković je 200 odsto, jer kada dodirnete takvog sportistu, ovako visokog nivoa, u svakom trenutku možete da budete na sekund od toga da ga povrijedite. Morate poznavati njegovu anatomiju i svoju profesiju, kao što on poznaje svoje tijelo. Studirao sam kinesku medicinu dugi niz godina. Ovo moje iskustvo na drugim poljima dobro mu je poslužilo – rekao je Badio i potom otkrio:

– Sve počinje dan prije turnira ili meča. Moram da znam kako će da spava, šta mu je potrebno, da mu pripremim piće sa elektrolitima, šta treba da uzme noć prije meča, njegovu ishranu… Moram da imam svu kontrolu i, kada dođe dan meča, pitam ga kako je. Sa njim se radi 24 sata. Ne mogu da provedem četiri sata liječeći ga, a zatim da odem da ga vidim tek prije nego što zaigra. Moram da ga pratim u svakom trenutku, čak i kada sjedi, da vidim kakvo je njegovo držanje, ili da znam koliko je vode popio ili koliko je pojeo, ili da li je dugo razgovarao sa nekim telefonom, jer ga svaki mali detalj može promijeniti u meču. To je spoljašnji dio. Kada ga fizički liječim, dolazi dio gdie moram da radim na manuelnom nivou, terapijski, kako bi on bio u optimalnoj kondiciji. To je mašina, “ferari”, kako ga ja zovem, i uvijek mora da se našrafi do milimetra.

Argentinski fizioterapeut odgovorio je i na pitanje da li smatra da je slika u javnosti o Đokoviću nepravedna.

– To se dešava svima nama u životu. Prije nego što vidite nekoga kao lošeg momka u filmu, samo pogledajte sebe. Ko je bezgrešan, neka prvi baci kamen. Pričaš o osobi koju ne poznaješ, i to me često boli, jer ako ga napadnu, ja to shvatam lično. U svakom slučaju, poznajući ga, može biti čak i nešto povoljno, jer mu može dati snagu – zaključio je Ulises.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button