ATLETIKAKOŠARKATENIS

Sportistkinje koje su pobijedile rak dojke

Slavnu rusku atletičarku Ljudmilu Leonovu,  jugoslovensku košarkašicu Raziju Mujanović i češku teniserku Martinu Navratilovu ne povezuju samo njihova sportska dostignuća, već druga bitka koju su vodile i koju su dobile: rak dojke.

Rak dojke je najčešći rak kod žena širom svijeta, prema brojnim svjetskim istraživanjima i statistikama. Dobra vijest je da mnoge žene mogu preživjeti i nepovratno prebroditi rak dojke ukoliko se ovaj malignitet pravovremeno otkrije.

Hiljade žena imaju izvanredne priče o preživljavanju i borbi sa rakom dojke. U čast Mjeseca svijesti o raku dojke, posebnu pažnju posvećujemo izvrsnim sportistkinjama su se borile protiv ove bolesti i sada šire glas i dižu svijest kako bi pomogle drugim ženama da steknu znanje koje im je potrebno da preduzmu prave korake u zaštiti svog zdravlja.

Razija Mujanović

Razija Mujanović ima posebno mjesto u srcu jugoslovenske košarke i jedna je od najboljih košarkašica Evrope svih vremena, a kojoj je prije nekog vremena dijagnostifikovan rak dojke.

Razija je ovu tešku bolest pobijedila, kao što je odnijela i mnoge pobjede tokom svoje karijere – neustrašivo. Kao jedna od rijetkih košarkašica koja je primljenja u FIBA Kuću slavnih, podijelila je kako je izgledala njena borba sa rakom dojke.

Nakon teške vijesti o dijagnozi, tješila je i sebe i porodicu i postarala se da svi budu sigurni da će živjeti i dalje, da neće umrijeti i da će se izboriti. Danas može da kaže da je pobijedila i rak dojke.

Ljudmila Leonova

Ljudmila Leonova  je rođena 1964. godine u Rusiji i još kao mlada devojčica  se zaljubila u atletiku. Sa 17 godina je ozbiljno odlučila da se bavi time kada je upisala “Mičurinsk” sportsku školu. U disciplini 100 metara prepone osvojila je zlatno na Svjetskom prvenstvu na otvorenom u Tokiju. Najveći uspjeh tokom svoje karijere doživjela je u Atlanti gdje je osvojila olimpijsko zlato u trci na 110 metara sa preponama. Ipak, nekoliko godina kasnije ustanovljen joj je rak dojke. Potvrdila je svoj status heroine pobijedivši rak dojke, a nakon operacije i mastektomije išla je na hemoterapije. Nakon četiri serije terapije, prestala je kako bi svoj organizam očistila na vrijeme za Svjetski kup te godine.

Tada je cijelom svetu pokazala šta znači boriti se kao lavica za svoj život, te je nakon raka dojke, operacije i terapije osvojila bronzanu medalju na tom takmičenju.

Martina Navratilova

Martina Navratilova je bivša teniska zvijezda rođena u Češkoj i u jednom intervjuu iznijela je svoju potresnu ispovijest o borbi sa rakom dojke. To je činila u želji da podstakne i ohrabri sve žene da redovno pregledaju svoje dojke i odlaze na redovne preventivne preglede. Navratilovoj je ustanovljen blaži oblik raka i kako je i sama rekla, to je skoro najbolji scenario kada je u pitanju bilo kakav oblik raka dojke.

Istakla je da nije redovno odlazila kod ljekara na preglede, i da je imala osjećaj da zbog toga što je u formi i pazi na svoju ishranu, u stvari drži stvari i zdravlje pod kontrolom. Što nije bio slučaj. Kasnije je učestvovala u performansu, gdje se nekoliko žena pojavilo toples na bini demonstrirajući važnost samopregleda u prevenciji raka dojke.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button