BIHKOŠARKAREGION

Svetislav Pešić: Vratio sam se da usrećim naše ljude, podržite momke i napravićemo ozbiljnu selekciju!

Kao svakog ponedeljka, tako i ovaj put u emisiji banjalučke Elta televizije u emisiji Moja priča gostuje neki zanimljiv sagovornik. Ovaj put bio je to Svetislav Pešić, selektor košarkaške reprezentacije Srbije.

Iskusni stručnjak pričao je o svojim počecima. Faktički, kao igrač i trener lanisaran je iz Sarajeva, tačnije iz Bosne u kojoj je bio igrač, direktor (prvi u jugoslovenskoj košarci) i trener. Sa Bosnom je kao igrač osvojio prvenstvo i kup Jugoslavije 1978 i Kup evropskih šampiona 1979. godine. Kao trener Pešić je “studente” vodio do titule prvaka 1983 i pobjednika Kupa Jugoslavije 1984. godine.

– To su bila najbolja vremena. U Sarajevu sam bio od 1971 do 1987. godine. Nisam otišao iz Sarajeva što mi je bilo loše, naprotiv. Meni je tamo bilo super, tamo sam upoznao suprugu, djeca su mi tamo rođena. Sarajevo je u tom periodu na neki način bilo centar svijeta, sport, umjetnost, muzika, Željo prvak Jugoslavije, Sarajevo isto, Olimpijada, emotivno ističe Pešić.

Nakon povratka iz Njemačke, gdje je stekao status „božanstva“ Pešić se vratio u domovinu, gdje je preuzeo funkciju saveznog kapitena, odnosno selektora reprezentacije Jugoslavije.

– Uvijek sam znao da ću se vratiti i biti selektor Jugoslavije, vjerovatno zato što sam to oduvijek želio. Kada sam dobio poziv, nisam puno razmišljao, prihvatio sam. Igrali smo fantastično u Turskoj na Evropskom prvenstvu. Ni tada nismo imali puno vremena za pripreme, kao ni danas, ali napravili smo dobru atmosferu, spojili smo iskustvo i mladost. Podijelio sam tim momcima strast. Sve se poklopilo, naravno i dobra ekipa ljudi u savezu. Napravili smo tim na terenu i oko nas. Sve je to bio proizvod dobre atmosfere i igrači to osjete, kategoričan je Pešić i dodaje:

– Tu ekipu su činili momci koji su bili posljednji izdanci velike jugoslovenske škole košarke. Igrači koji su odlazili u inostranstvo, Evropu, NBA, išli su jer su sazreli i bili su spremni za nove izazove, Barselonu, Real, Sakramento, Lejkerse, svejedno…

Nakon Turske uslijedio je Indijanapolis 2002. godine. Svjetsko prvenstvo, gdje su Divac, Bodiroga, Stojaković i društvo pod vođstvom Svetislava Pešića uzeli posljednje zlato sa velikih takmičenja.

– Biti prvak svijeta na njihovom terenu, gdje je stvorena košarka sa sportskog aspekta je neki vrhunac. Taj doček, sreća, entuzijazam, radost, ostvarili smo naš san i njihova očekivanja, svih tih ljudi, da to nisam doživio bio bih siromašniji. Vjerovatno je to i bio razlog što sam prihvatio poziv KSS da ponovo vodim reprezentaciju, otkriva Pešić.

O „slučaju Radmanović“?

– To se dešava u svim ekipama, da je trener nezadovoljan odnosom igrača, pa onda povuče neke ekstremne poteze. To što sam ja tada uradio, ne ponosim se s tim i žao mi je što je do toga došlo i ja sam iz svega naučio. Nisam imao ovo iskustvo danas i taj potez danas sigurno ne bih uradio. Radmanović je mlad igrač, emotivan i sigurno je i to je dovelo do odluke koju sam tada donio. Kada kažu: „Bravo Pešiću, zato ste postali prvaci svijeta“, to je smiješno, jasan je Pešić.

Prvog septembra 2008. godine aktuelni selektor Srbije sjeo je na klupu Crvene zvezde. Sa crveno-bijelima je, iako je imao mlad tim dogurao do finala domaćeg plej-ofa, gdje je poražen od Partizana. Pešić demantuje da je rekao da je taj trijumf crno-bijelih „namještaljka“.

– To nikad nisam ja rekao, to su drugi rekli. Kada se izgubi nisi srećan ni ti ni protivnik, ponekad se kaže nešto što nikada ne bih rekao, ali to su emocije. Ko nema emociju ne može ni biti pobjednik. Ne treba umanjivati trijumf pobjednika. Imali smo veliku šansu, mlad tim, Partizan je bio u naponu, kao sada Crvena zvezda. Partizan je imao sistem, sada imaju mlad tim i vrhunskog trenera. Pred njima je težak, ali i pravi put za stvaranje vrhunskih rezultata.

Na startu kvalifikacija za predstojeće SP Pešićevi orlovi imaju jednu pobjedu i jedan poraz. Iskusni strateg uveo je nekoliko novih imena u reprezentaciju.

– Najveći problem danas je što nemaš vremena da upoznaš igrače, o uigravanju nema ni govora, to je problematika. To je izazov iz kojeg ćemo mi probati izvući neki benefit. Moramo se prvo kvalifikovati, imamo tešku grupu sa kojom se ukrštamo, biće pobjeda i poraza, iznenađenja…Ne bih ja potcijenjivao ove kvalifikacije…Već poslije ovog prvog prozora imam jasniju sliku o igračima. Ovi što pričaju okolo ma vi ste igrači samo za kvalifikacije, nećete vi vidjeti veliko takmičenje, ja vam kažem da hoće i EP i SP i OI, zavisi kako se budu razvijali. Naravno ne svi koji igraju, ali njih nekoliko hoće, poručio je Pešić.  

O „kultu“ reprezentacije.

– Mi nemamo drugu reprezentaciju, samo jednu. To je reprezentacija svih klubova, navijača, mora biti praznik kad igra reprezentacija. Nacionalni tim ne igra često i trebamo ga svi podržati i tako se stvara „kult“ reprezentacije. Dakle „kult“ je kad su „sve zastave umotane u jednu“, da se ne priča o Partizanu, Zvezdi, već u prvom licu množine – mi, jasan je selektor Pešić.

O mladim igračima, (ne)odazivanju u nacionalni tim.

– Nije se izgubila strast za reprezentacijom. Prioriteti su se promijenili. Život profesionalnog igrača se promijenio, ne samo zbog velikog broja utakmica, već i zbog pripreme za njih. Nije sve ni do fizičkog umora, već mentalnog. U reprezentaciji trebaju da igraju momci koji to stvarno žele. I ranije je bilo otkaza, zaboravljamo, Divac, Stojaković…Malo treba ući u dubinu svega toga. Lično, uopšte nemam interes za igrača, bez obzira na ime i da li je najbolji, ako on ako nije spreman mentalno ili fizički da igra. Jel ja treba da sastavim ekipu koja će zadovoljiti javnost i medije ili treba da napravim ekipu, ne od 12 najboljih, nego od 12 koji najbolje funkcionišu i da preuzmem odgovornost za sportski rezultat. Da li vi stvarno mislite da će naši, po vama, najbolji igrači odraditi sva tri slijedeća velika takmičenja. To je nemoguće. Mi moramo da dajemo šansu novim igračima. Igrače treba odmoriti, veliki je fizički umor, mentalni pritisak tokom sezone. Vidjeli ste šta se desilo sa Jelovcem, Odžom…Lako je govoriti sa strane, ali kad si „unutra“ vidiš te mlade ljude, koji žele da pobjeđuju, budu bolji. Ovi mladići su za sedam dana sa mnom pokazali veliku želju. To je naš posao da napravimo jednu selekciju, da vidimo ko je mentalno, fizički i taktički pripremljen za ono što se od njega u reprezentaciji traži, zaključio je Svetislav Pešić.

Kompletan intervju pogledajte u linku ispod.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Možda Vas interesuje?
Close
Back to top button