OSTALI SPORTOVI

ŠTA NAM DONOSI 2022? Dakar i rukometaši na otvaranju, Mundijal poslastica za kraj

Sportska 2022. godina započinje već 2. januara tradicionalnim “Dakar relijem”, nastavlja se Evropskim prvenstvom za rukometaše (od 13. do 30. januara) u Mađarskoj i Slovačkoj, a završava Svjetskim fudbalskim prvenstvom, koje će prvi put biti organizovano u zimskom periodu (od 21. novembra do 18. decembra.

Januar je, inače, prepun sportskih događaja i to onih vrhunskih. Tradicionalno prvi mjesec u godini rezervisan je za Afrički kup nacija (Alžir, 9. januar – 6. februar), a u susjednom Maroku od 13. do 23. januara biće održano Afričko prvenstvo za rukometaše. Još jedan kontinentalni šampionat u rukometu biće odigran od 18. do 31. januara, a u pitanju je Prvenstvo Azije.

Prvi teniski grend slem u novoj sezoni, Australijen open, na programu je u Melburnu od 17. do 30. januara, a sve završava Evropskim prvenstvom u futsalu, čiji će domaćin od 19. januara pa do 6. februara biti Holandija.

Tokom februara (3 – 12.) u Ujedinjenim Arapskim Emiratima biće održano klupsko prvenstvo svijeta u fudbalu, dok će Egipat od 11. do 13. februara biti domaćin Interkontinentalnog kupa za košarkaše. Skijaši skakači će svoje Svjetsko prvenstvo u letovima imati od 10. do 13. marta u Norveškoj, a ovaj mjesec rezervisan je i za start “najbržeg svjetskog cirkusa”. Prva trka u novoj sezoni biće vožena 20. marta za Veliku nagradu Bahreina.

Kada su u pitanju maj i jun, dva takmičenja privlače najviše pažnje. Prvi je Džudo prvenstvo Evrope koje će od 1. do 3. aprila biti održano u Bugarskoj, a drugo je rezervisano za kraj petog mjeseca. U pitanju je grend slem Rolan Garos (29. maj – 11. jun).

U junu će se širom svijeta održati niz velikih takmičenja, a prvo je Azijski fudbalski šampionat, koji je na programu od 1. do 19. juna u Azerbejdžanu. Posebno uzbudljivo biće na kraju mjeseca kada se, od 20. do 27, u Belgiji igra Svjetsko prvenstvo u 3dž3 basketu, sport u kojem reprezentacija Srbije dominira posljednjih godina.

Kina će od 26. juna do 7. jula biti domaćin Univerzijade, a tu je i treći teniski grend slem sezone Vimbldon (27. jun – 10. jul).

Prvog dana jula startovaće i najpoznatija i najpopularnija svjetska biciklistička trka Tur de Frans, koja će trajati sve do 24. jula. Veliku pažnju ljubitelja sporta širom svijeta, posebno onih kojima je “kraljica sportova” na prvom mjestu, privući će, bez dileme, i Svjetsko atletsko prvenstvo, koje je na programu od 15. do 24. jula u američkom Judžinu.

Samo dvadesetak dana kasnije u Minhenu biće održano Evropsko atletsko prvenstvo.

Prelaz između avgusta i septembra rezervisan je za tri velika sportska događaja. U Rusiji će se od 26. avgusta do 11. septembra održati Svjetsko prvenstvo za odbojkaše, a gotovo u isto vrijeme, od 27. avgusta do 10. septembra, Hrvatska će biti domaćin Evropskog šampionata za vaterpoliste. I konačno, od 29. avgusta pa sve do 11. septembra, na programu je posljednji sezonski grend slem, US open.

Septembar je rezervisan za Evropsko košarkaško prvenstvo. Od 1. do 18. septembra najbolji evropski košarkaši boriće se u Češkoj, Gruziji, Njemačkoj i Italiji za primat pod obručima. Za razliku od muških kolega, košarkašice će od 22. septembra do 1. oktobra u Sidneju nastupiti na Svjetskom prvenstvu, dok će se od 23. septembra do 15. oktobra i odbojkašice boriti za što bolji učinak na Svjetskom prvenstvu, koje će zajednički organizovati Holandija i Poljska.

Čak tri zemlje nekadašnje Jugoslavije, Slovenija, Sjeverna Makedonija i Crna Gora, biće domaćini Evropskog prvenstva za rukometašice, koje će biti odigrano od 4. do 20. novembra.

Godinu završava sigurno najveća sportska smotra, Svjetsko prvenstvo u fudbalu. Prvi put u istoriji ovog sporta, za razliku od prethodnih 21, Mundijal će biti organizovan u zimskim mjesecima, od 21. novembra do 18. decembra. Oči svih ljubitelja najvažnije sporedne stvari na svijetu biće uperene u Katar, koji je već sada spreman za početak. Vrijedni domaćini izgradili su nove stadione, potpuno novu mrežu puteva, a i smještaj će biti na vrhunskom nivou, pa se sa nestrpljenjem očekuje njegov početak.

Beograd

Glavni grad Srbije biće domaćin dva velika i značajna takmičenja. U Beogradu će prvo od 18. do 20. marta biti održano Svjetsko dvoransko prvenstvo u atletici. Potom će od 10. do 18. septembra biti domaćin najboljim svjetskim rvačima.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

  1. Povratni ping: wedding cake strain
Back to top button