OSTALI SPORTOVI

NEOBIČNA ŽIVOTNA PRIČA Plašio se vode, pa postao najbolji plivač svih vremena

Jedna od najčudnijih sportskih priča svih vremena vezana je Majkla Felpsa.

Felps je u 31. godini poslije Olimpijskih igara 2016. godine objavio kraj karijere. U penziju je otišao kao najuspješniji sportista svih vremena i kao čovjek koji je osvojio čak 29 medalja na Olimpijskim igrama.

A cijela priča je mogla da ode u drugom pravcu. Felps je odrastao u porodici razvedenih roditelja, a oca je mrzio jer je ostavio njega i majku. Jedan od strahova koji je imao bio je, ironija, strah od vode.

Majka ga je savjetovala da što više puta zaroni kako bi se oslobodio straha. Ne samo da je naučio da roni, već je postao najbolji plivač svih vremena.

Felps se na velikoj sceni pojavio 2000. godine u Sidneju kada je na Olimpijskim igrama zauzeo šesto mjesto. Na naredne četiri olimpijske igre osvojio je 29 medalja, od toga 24 zlatne, pet srebrnih i dvije bronzane.

Amerikanac je mogao poslije Pekinga 2008. godine odlučio da se penzioniše, odao se alkoholu, ali ga je neki inat natjerao da se vrati u bazen i da u Londonu 2012. ponovo dominira sa četiri zlata i dva srebra.

A jedini koji ga je pobijedio na 100 metara delfin stilom bio je Milorad Čavić! Finale na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine. Znalo se i prije Olimpijskih igara da će Felpsu biti najteže da dođe do zlata u disciplini 100 metara delfin i da je Milorad Čavić jedini plivač koji može da zaustavi Felpsov pohod na 8 zlatnih medalja. Očekivala se drama u toj finalnoj trci na 100 metara delfin i dramu smo dobili, vjerovatno i veću nego što smo svi očekivali. Rezultat ove trke je vjerovatno svima poznat, I pored svih kontraverzi i teorija koje i danas postoje, sportska istorija će pisati da je Majkl Felps osvojio 8 zlatnih medalja na Olimpijskim igrama u Pekingu, čime je postao najuspješniji sportista na OI svih vremena, a da je Milorad Čavić osvojio prvu medalju i to srebrnu za samostalnu Srbiju.

Felps je zvanično pobijedio Čavića za jednu stotinku. Iako su mnogi sumnjali u to, osporavali rezultat i tvrdili da je Čavić stigao na cilj priije Felpsa i da je prvi dodirnuo zid, poslije svih žalbi, merilac vremena, kompanija “Omega“ je saopštenjem rešila mnoge nedoumice.

“Kod sistema ‘tač ped’ mora da se razume da ima ogromne, ogromne razlike između dodirnuti i udariti taster. Video je jasan, Čavić je dotakao taster prije Felpsa, ali je klizao kroz vodu, dok je Felps jurio prema tasteru i snažno ga udario prije Čavića”, stajalo je u saopštenju.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button