RUKOMET

RUKOMETNI EURO Grupa A: Svjetski prvak u eks-Ju grupi

Danska je osvojila Svjetsko prvenstvo 2019. i 2021. Međutim, između toga, imali su najgori EURO u istoriji, ne računajući 1998, kada se nisu ni kvalifikovali.

Ispadanje u preliminarnoj rundi, to je bio samo trenutni pad, privremeni problem, pošto su nakon debakla, stigli do svjetske titule i olimpijskog srebra.

Razlozi za taj neuspjeh bili su različiti. Činjenica je da se tim već kvalifikovao za Tokio, za razliku od svojih protivnika.

Ni druge moćne selekcije nisu uspjele da osvoje evropsku titulu u olimpijskoj godini, poput Francuske.

Broj učešća na EURO: 14

Titule: 2008, 2012.

Srebro: 2014.

Bronza: 2002, 2004, 2006.

Još jedan debakl Danaca teško možemo očekivati, a mnogi ih smatraju i najvećih favoritom za titulu kontinentalnog prvaka.

U svojim redovima imaju Mikela Hansena, najboljeg strelca u istoriji ove reprezentacije. On je na 65 golova od generalnog rekorda, koji drži Islanđanin Sigurdson.

Ne treba zaboraviti ni Niklasa Landina, možda i najboljeg golmana današnjice, ali ni Matijasa Gidsela, 22-godišnjeg lijevog beka, koji je bio odličan na SP u Egiptu, gdje je uvršten u idealnu postavu.

U danskom timu ima samo trojica igrača koji nastupaju u domaćem prvestvu. Uz Gidsela, u domovini igraju samo još Rene Antonsen i Henrik Molgard. Poređenja radi, šest od 20 francuskih igrača nastupa u inostranstrvu; ili npr. 10 od 18 španskih reprezentativaca.

Sjeverna Makedonija

Broj učešća na EURO: 7

Najbolji rezultat: 5. mesto (2012)

Sjeverna Makedonija ima rukometnu tradiciju i ljudi u toj zemlji i te kako vole ovaj sport.

Standardno, predvodi ih Kiril Lazarov, sjajni desni bek Nanta, koji u nacionalnom timu ima ulogu trenera-igrača.

Iako su podbacili na Svjetskom prvenstvu 2021, kada su završili na 23. mjestu, bez pobjede, Makedonci ovoga puta dolaze sa nešto većim samopouzdanjem.

Uz Lazarova, tu su Stojanče Stoilov, te golmanski dvojac Martin Tomovski-Nikola Mitrevski, sa kojima oni mogu biti tvrd orah.

Lazarov će mlađim igračima pružiti šansu, ali to ne znači da će oni iskusniji biti stavljeni po strani. Ovakva kombinacija mogla bi da bude plodonosna.

Sjeverna Makedonija željeće da zaboravi razočaranje sa prošlog EURO-a, kada prvi put u istoriji nije prošla u drugu fazu.

Lazarov, koji ima pune 42 godine, sposoban je i dalje da igra na vrhunskom nivou. Selekciju je preuzeo u februara prošle godine, a najveću pobjedu ostvario je protiv Danske.

Slovenija

Broj učešća na EURO: 13

Srebro: 2004

Polufinale: 2020

Slovenija se u posljednje vrijeme polako penje u evropskom rukometu.

Nakon što su propustili EURO 2014, 10 godina poslije srebra, Slovenija je 2016. bila 14, osma 2018, te četvrta prije dvije godine, kada je poražena u meču za bronzu u Norveškoj.

Predvodi ih Ljubomir Vranješ, a kada kliknu, pokazali su da mogu da se nose sa svim timovima.

Slovenci imaju mnogo iskusnih igrača, koje dobro prate mlade snage, što je dokazano na prošlom prvenstvu. Ipak, na Svjetskom prošle godine, ekipa nije uspjela da prođe u nokaut fazu.

Bivši igrač Barse Jure Dolenec i Miha Zarabec iz Kila su iskusni, a prati ih jedna od najvećih nada, Domen Makuc, koji igra za katalonskog velikana. Za taj klub igra i odlični Blaž Janc.

Janc je bio najbolji strijelac ekipe na Igrama 2016, a pomogao je reprezentaciji da stigne do bronze 2017. godine. Bio je član idealne postave EURO-a 2020. godine.

Slovenci uglavnom igraju u vrhunskim klubovima, a ukoliko ih Vranješ sve ukomponuje kao pre dvije godine, mogu da naprave dobar rezultat.

Crna Gora

Broj učešća na EURO: 6

Najbolji rezultat: 12 (2008)

Crna Gora se nada da će u svom šestom nastupu na EURO proći u drugu fazu turnira. Nakon što je na prošlom stigla do 18. mjesta, sada želi korak više da napravi.

Od svog debija 2008, Crna Gora je punih 12 godina čekala na prvu pobjedu, a savlada je, ni manje ni više Srbiju, 22:21.

Nadaju se da će odoljeti Danskoj, te se sa Slovenijom i Sjevernom Makedonijom “pobiti” za drugu poziciju.

Pored defanzive i dobrog golmana, ovaj tim karakteriše timski duh i vjera u uspjeh.

Upravo je Nebojša Simić glavna karika u timu, koji bi mogao da napravi razliku.

Crnogorci su na EURO prošli zajedno sa Švedskom, ostvarivši tri pobjede iz šest utakmica.

Oni žele da pokažu da su napredovali, da je hemija prava, te da plasman u narednu rundu nije nemoguća misija.

Grupa A:

13. januar

18.00 Slovenija – S. Makedonija

20.30 Danska – Crna Gora

15. januar

18.00 S. Makedonija – Crna Gora

20.30 Slovenija – Danska

17. januar

18.00 Crna Gora – Slovenija

20.30 S. Makedonija – Danska

B92

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

Back to top button