OSTALI SPORTOVI

Norvežanin brani Rusa: Ne kažnjavati zbog mišljenja

Prijatelji iz tinejdžerskih dana, Norvežanin Magnus Karlsen i Rus Sergej Karjakin su igrali 2016. u nezaboravnom finalu za šahovskog prvaka svijeta.

Ljubitelji igre na 64 polja su sa velikom pažnjom pratili duel u Njujorku. Igralo se u 12 partija. Karjakin je vodio 5:4, ali je Karlsen izjednačio na 6:6, izborio taj brek koji je dobio 3:1 i postao prvak svijeta.

Tako je bilo 2016. Danas su opet u centru pažnje. Zbog podrške Vladimiru Putinu oko invazije na Ukrajinu, Svjetska šahovska federacija FIDA je suspendovala Karjakina na šest mjeseci.

U intervjuu norveškom listu „VG“ Karlsen je postavio pitanje opravdanosti takve odluke. On je javno iznio stav i akcije Ukrajinaca u otcijepljenim republikama Lugansk i Donbas nazvao genocidnim.

Iako se ne slaže sa stavovima ruskog kolege Karlsen nije siguran da je odluka FIDA ispravna.

 – Neki Rusi koji su podržavali Putina sada smatraju da je otišao predaleko. Karjakin misli drugačije, podržao je Putina. Taj stav može da se prihvati ili ne, ali da li je pravedno da se ljudi kažnjavaju jer imaju drugačije mišljenje – pita se Karlsen i iznosi stav:

 – Možda se to isplati u trenutku ali je moguće da bude i presedan koji bi se primjenjivao i kasnije. Zato nisam siguran u ispravnost odluke.

Karlsen smatra da će se njegov prijatelj i veliki rival teško vratiti na međunarodnu šahovsku scenu.

 – Uvijek je bio dosljedan u političkim stavovima. Ako vam napadnu mišljenje onda ga branite još žustrije. Pitanje je hoće li poslije svega igrati na svjetskim turnirima. Nisam siguran – završio je Karlsen.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button