EVROPAKOŠARKA

Bio u zatvoru, spavao u autu, a sad igra na Fajnal foru u Beogradu

Bek Olimpijakosa Šekil Mekisik ističe da mu je nevjerovatna situacija u kojoj se sada nalazi, s obzirom na teško odrastanje i dosta toga teškog što je proživio kao mlađi.

– Nisam volio školu, ispisao se iz srednje škole, sa koledža… Spavao sam u kolima. Bio sam beskućnik. Tako sam živio. Kada vidim uspjeh koji sam sada postigao, sa svojom divnom familijom – ženom i sinom… Za mene je to san koji je ostvario, osjećam se kao ratnik – rekao je 31-godišnji Mekisik za “Eurohoops”.

Dok mu je bilo najgore u životu (proveo je tri mjeseca u zatvoru i bio dvije godine na uslovnoj zbog pokušaja pljačke), američki košarkaš se nadao da će biti bolje, a posebno se osvrnuo na riječi sudije koji mu je rekao “vidimo se uskoro”.

– Čekam da se povučem kako bih zapravo imao energiju da ga nađem, pošaljem mu razglednicu, pratim ga na instagramu ili nešto slično. Nije važno. Ja sam vjerovao. To je ono što je bilo potrebno – kaže Mekisik, koji je radio i u brojnim prodavnicama brze hrane prije nego što je uspio u košarci.

Godine 2010. upucan mu je najbolji prijatelj, u čiju čast je nosio broj 40 na dresu, a svojevremeno je i izbačen iz stana, pa je tri sedmice zajedno sa drugom spavao u kolima.

– To je bilo skoro kao zatvor, ali ne tako intenzivno, jer smo mogli da jedemo gdje smo željeli. Bilo je nekomforno spavati u kolima svako veče, ali morali smo. Kada me neko pita: “Je l’ ti OK da spavaš na podu” , kažem im da ne znaju ni pola priče, spavaću na podu – rekao je.

Mekisik je sada koncentrisan na fajnal-for u Beogradu, a Olimpijakos će se u polufinalu sastati sa Efesom 19. maja.

– Ne bih rekao da sam nervozan, ali mnogo razmišljam o tome. Samo želim da što prije krene. Čudno je konačno nešto postići, pogotovo u sezoni kada očekivanja nisu bila velika, ali znao sam kakav tim imamo – zaključuje Mekisik.

Ove sezone, Amerikanac prosječno bileži 6,7 poena, 1,9 skokova i 1,5 asistencija. (Sport klub)

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Možda Vas interesuje?
Close
Back to top button