BIHRUKOMET

Smajlagić pred Slovence: Nećemo tražiti rezultat na osnovu improvizacije i nerada

Rukometna reprezentacija BiH nastavila je pripreme za početak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine, a selektor Irfan Smajlagić i kapiten Mirsad Terzić iznijeli su očekivanja pred okršaj u četvrtak protiv Slovenije.

– Ne očekujem nešto spektakularno, očekujem od igrača da shvate jednu stvar, da svi koji dolaze u nacionalnu selekciju da budu svjesni odgovornosti. Jedini ispravni put je da igrač koji dođe u selekciju ima pozitivan grč, da s nestrpljenjem očekuje taj poziv, odnosno da je svjestan odgovornosti. Oni su svi profesionalci, znaju šta očekivati i suština cijele priče da svako od njih da maksimum. Moraju ispoštivati način funkcionisanja sportiste. Improvizacija na visokom nivou je neprihvatljiva. Nećemo tražiti rezultat na osnovu improvizacije i nerada – rekao je Smajlagić, pa se osvrnuo na dileme, koje su se pojavile u reprezentaciji oko spiskova za ove mečeve.

– Što se tiče spiska, pogrešna je interpretacija ljudi koji su pogrešno shvatili. Postoji širi spisak svih igrača, a postoji uži, koji je za tu ackiju. Za ovu akciju su pozvani svi, koji su spremni zdravstveno da budu tu. Ima tu igrača koji nisu iz raznih razloga tu. Rekao sam da igrači koji dolaze ovdje moraju biti zdravi i fizički i mentalni, to je nastup za nacionalnu selekciju. Nema polovičnog sudjelovanja. Sport je takav da će uvijek biti prolema, zato i prostoji taj širi spisak. U sportu nemam pretplaćenih mjesta Mislim da je ovo prilika za igrače, koji su nisu imali minutažu, da pokažu da vrijede. Zato će ova okupljanja biti selekcija. Ovo okupljanje koristimo za selekciju igrača, ne samo po kvaliteti, nego po svemu. Ne smiju igrači zaborviti da smo potekli iz ovi klubova odavde i ne smijemo zaboraviti odakle smo došli – rekao je Smajlagić.

Selektor je potom dobio pitanje o očekivanjima od naredna dva meča.

– Treba pogledati prvo šta reprezentacija ima za sebe. Od Evra 2020. imamo pet igrača, od posljednjeg Evra nema sedam igrača. Pričamo o nosiocima i to je realnost. Jesmo mi bili učesnici prvenstava, a za to se moraju potrefiti neke stvari. Ali kad dođete na prvenstvo, rezultat se mjeri po onome šta si napravio na Evru. Moja vizija je da ne ovisimo od sreće i žrijeba, nego da od nas. Da ne budemo topovska hrana bilo kome. Evro treba da bude stepenica za dalji razvoj. Moramo napraviti kontinuitet. Sve stvari moramo posložiti. Šta znači otići na Evro, ako si tamo topovska hrana? Ali ako imamo šansu da ga iskoristimo pozitivno, onda je to dobro. Moramo stvoriti sve preduslove. Selekcija igrača mora biti studiozna. Moramo graditi optimizam. Radimo u smjeru da koristimo igrače, koji imaju vrhunski kvalitet. Ovdje neće biti igrači, koji nisu ambiciozni – naglasio je.

Terzić je istakao da je atmosfera u timu pozitivnu.

– Slažem se sa selektorm u svemu. Nedostaju neki igrači, tu su neki novi. Treba pažnju uvijek dati onima koji su tu. Kao što je rekao selektor, pravimo prvo dobru grupu, ekipu i atmosferu. Pozitivna je atmosfera na treninzima. Nemamo neka očekivanja od rezultat, jer on dolazi nakon složenih mnogih selektora. Nakon par treninga ima problemčića, ali to se svim dešava – kazao je Terzić.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

Back to top button