KOŠARKAREGION

KLS OŠTRO; KSS obmanjuje i svesno izbegava „slučaj Partizan“

Strasti oko “slučaja Partizan” se sve više rasplamsavaju. Naime, Udruženje klubova Košarkaške lige Srbije je oštro reagovalo na saopštenje, koje je Košarkaški savez Srbije izdao u ponedjeljak, a tiče se statusa crno-belih u domaćem takmičenju poslije prošlogodišnjeg odustajanja od učešća u plej-ofu KLS. Očigledan je različit pristup ovom problemu od strane KSS i KLS, a čelnici Udruženja ligaša su u svom saopštenju iznijeli niz podataka, ali i kritika na račun krovne košarkaške organizacije.

 – Košarkaška liga Srbije je primorana da se zarad objektivnog i potpunog obaveštavanja oglasi saopštenjem i precizno ukaže na sve detalje koji se tiču izdavanja dozvole za sezonu KK Partizan za 2022/23, nakon odluke kluba da ne učestvuje u plej-ofu Superlige Srbije u sezoni 2021/22.

Košarkaški savez Srbije je u svom saopštenju, objavljenom 30. januara 2023. godine, izneo nepotpune činjenice i time pokušao da obmane javnost i izbegne odgovornost za sopstvene propuste i potpunu odgovornost pripiše Košarkaškoj ligi Srbije.

Činjenica je da je Komisija za izdavanje dozvola za sezonu izdala dozvolu KK Partizan 30.06.2022. Dozvola je izdata na osnovu prijave koju je KK Partizan poslao pre odluke da istupi iz završnice domaćeg takmičenja, tako da je prijava u trenutku podnošenja bila validna. Nakon izdavanja dozvole pravo žalbe na odluku Komisije, pored direktora KLS, imaju i potpredsednik KSS zadužen za takmičenje kao i generalni sekretar KSS. Ni oni to pravo nisu iskoristili, svesni činjenice da isključivo zbog nečinjenja Upravnog odbora KSS nije postojao validan osnov za žalbu i da je KK Partizan u trenutku izdavanja dozvole ispunjavao sve neophodne uslove.

Naime, prema članu 54 Pravilnika KSS, KK Partizan bio je dužan da odmah obavesti KSS o svakom događaju nastalom posle podnošenja zahteva za izdavanje dozvola za sezonu, a koji predstavljaju značajnu promenu informacija koje su prethodne dostavljene. U ovom slučaju, to je odluka o istupanju iz Lige, o kojoj je Predsedništvo KLS obavestilo Upravni odbor KSS dopisom od 22. avgusta 2022. Iako je za ovakve situacije Pravilnikom o takmičenju KSS propisano načelo hitnosti, UO KSS je odlučio da ne uvrsti ovu temu ne samo u prvu narednu sednicu 25. avgusta 2022, nego i u naredne dve (2. septembar 2022. i 26. septembar 2022.) i umesto toga pošalje neformalni odgovor Predsedništvu KLS. Da poslati odgovor nema formu zvanične odluke jasno ukazuje činjenica da nije objavljen na zvaničnom sajtu KSS, jer prema članu 87. statuta KSS sve odluke i zapisnici sa sednica moraju biti objavljene na internet stranici KSS.

Takođe, ono što je KSS u svom saopštenju izostavio, a to je ono što je u ovom slučaju ključno, je činjenica da se prema članu 51 Pravilnika o takmičenju KSS postupak izdavanja dozvola za sezonu završava početkom takmičenja za koje se izdaju dozvole za sezonu, što je u ovom slučaju bio 1. oktobar 2022. godine. Zato je KLS reagovala i 22.08.2022, zatražila od UO KSS da se izjasni o statusu KK Partizan, nakon što je javno naveo da istupa iz takmičenja i ekipa se nije pojavila na utakmicama polufinala plej-ofa Superlige Srbije. Prema članu 36 Pravilnika o takmičenju KSS, klub koji istupi, odnosno odustane od već započetog takmičenja, (posle žrebanja takmičarskih brojeva za sezonu) u sledećoj takmičarskoj sezoni može učestvovati u dva stepena nižem takmičenju od onog iz kojeg je istupio. Na osnovu istog Pravilnika, UO je bio dužan da se po hitnom postupku izjasni o statusu KK Partizan i odlukom definiše da li je KK Partizan u skladu sa opštim akitma KSS suspendovan ili ne, što evidentno nije učinjeno.

Iz svega navedenog je jasno da je UO KSS svesno odlučio da zanemari svoje obaveze propisane opštim aktima KSS i da je svojim nečinjenjem isključivo odgovoran za trenutnu situaciju – stoji u zvaničnom obraćanju UK KLS.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button