BIHKOŠARKA

KS BiH izbacio Igokeu, Sparse i Borac iz lige, oglasio se KS RS

Košarkaški savez BiH donio je odluku o izbacivanju Igokee, Sparsa i Borca iz Lige BiH nakon što se nisu pojavili na fajnal foru prošlog vikenda u Širokom Brijegu, a iz Košarkaškog saveza RS su uputili kritike na račun bh. Saveza i pozvali da se pokrene dijalog o reorganizaciji Saveza.

Komesar takmičenja Nadir Koredžija dostavio je izvještaj kancelariji Saveza sa prijedlozima o daljem postupanju sa klubovima koji se nisu pojavili. Takođe, sva tri kluba su kažnjena sa 3.000 KM, a potvrđena je i titula za Široki Brijeg, prenosi Glas Srpske.

Ipak, ovu odluku treba da potvrdi i Upravni odbor Košarkaškog saveza BiH.

Pred kraj takmičenja u Ligi za prvaka pet od šest klubova poslalo je dopis Savezu da ne žele igrati završni turnir, odnosno da prihvataju postojeće stanje na tabeli i da se prvoplasiranoj ekipi Igokei, dodijeli titula šampiona.

Ubrzo je Igokea otkazala domaćinstvo fajnal fora i KS BiH ga je dodijelio Širokom, jedinom od šest timova iz Lige za prvaka koji je želio igrati završnicu, a njegovim igračima je dodijeljen šampionski pehar.

Danas su se oglasili i iz Košarkaškog saveza RS koji su istakli:

“Košarkaški savez BiH na čelu sa sekretarom gospodinom Čolanom nastavlja sa destruktivnim potezima po košarku u ovoj zemlji. Umjesto da upozorenja i primjedbe koje smo ranije iznijeli shvati kao znak za otvaranje dijaloga KS BiH, generalni sekretar pokazuje još veće nerazumijevanje tako što pokušava da kazni klubove koji se nisu povinovali njegovim zahtjevima.

Savez je tu da služi klubovima, da radi u najboljem interesu igrača i košarkaške zajednice, a ne da donosi odluke napamet jer na taj način savez postaje svrha sam sebi. Apeli klubova su morali biti saslušani i uvaženi prije nego što je, mimo volje klubova, odlučeno da se organizuje finalni turniri, naročito jer se pet od šest ekipa izjasnilo da ne želi igrati na njemu.

Mi još jednom apelujemo na sve strane da zajednički otvorimo dijalog o reorganizaciji saveza i ustrojavanju po uzoru na državnu strukturu, kako bi smanjili mogućnost manipulacije i pojačali kontrolu nad radom saveza.

U suprotnom, bićemo prinuđeni da zaštitimo naše klubove, igrače i mlade talente i organizujemo sopstvenu ligu gdje ćemo moći na najbolji način da doprinesemo razvoju košarke u Republici Srpskoj, koja je do sada najviše doprinijela regionalnoj prepoznatljivosti i rezultatima klubova iz BiH.

KS BiH nam je do sada bio samo kamen spoticanja, a da li su zato u pitanju lični interesi generalnog sekretara ili opšti organizacioni amaterizam, to još uvijek nije jasno, mada to u krajnjoj liniji nije ni bitno. Bitno je – zaustaviti rasulo u savezu i početi sa ozbiljnim radom.

U svakom slučaju, nadamo se da će ovaj apel biti shvaćen ozbiljno, i da ćemo uskoro biti u mogućnosti da pregovaramo o funkcionalnijim modelima organizovanja saveza i košarke u našoj zemlji.”

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button