OSTALI SPORTOVI

KATANAC NA FIKTIVNE KLUBOVE Sportski savezi Srpske moraju da usklade svoj rad sa novim Zakonom o sportu

Fiktivnim sportskim klubovima u Republici Srpskoj, odnosno onima koji postoje samo na papiru, bliži se kraj i do kraja godine biće izbrisani iz sudskog registra i Ministarstva porodice, omladine i sporta.

Novim Zakonom o sportu Republike Srpske koji je stupio na snagu 1. januara ove godine sportskim savezima dat je rok od godinu dana da izvrše preregistraciju odnosno da svoje akte usklade sa aktima Zakona. Savezi koji ne urade preregistraciju izgubiće svojstvo sportskog udruženja, odnosno mogućnost obavljanja sportskih aktivnosti i djelatnosti. Oni klubovi koji su do sada postojali samo na papiru moći će da postanu punopravni članovi svojih saveza ukoliko izmire dugove, održe skupštinu i usklade svoj rad sa odredbama Zakona o sportu do početka 2022. godine.

 – Ukoliko sportska organizacija ne održi skupštinu u toku godine, gubi pravo obavljanja sportskih aktivnosti i djelatnosti. Ako se situacija ponovi, odnosno ne održi redovna skupština dvije godine zaredom, ona prestaje da radi. Nakon inspekcijskog pregleda, nadležni sud donosi rješenje o prestanku rada, te obavještava Ministarstvo o  prestanku rada sportskog udruženja i brisanju iz sudskog registra – poručeno je iz Ministarstva porodice, omladine i sporta.

Ne postoji podatak koliko ima fiktivnih klubova u Republici Srpskoj dok niko ne želi da iznosi provizornu brojku mada je jasno da je ona velika. Upravo ti “fantomski klubovi” prave najveće probleme onima koji rade poštujući propise.

– Zakonom o sportu koji nameće preregistraciju sportskih udruženja, stvoriće se jasna slika o klubovima koji su u sistemu takmičenja svojih saveza i onih koji to nisu. Zakonom je propisano da u nazivu udruženja riječ “klub” mogu da imaju samo udruženja koja su u sistemu takmičenja matičnih saveza – naglašeno je u Ministarstvu.

Velikih problema sa klubovima koji postoje samo na papiru ima i Karate savez. Prema riječima trenera banjalučke Energije Borisa Popovića stanje je postalo neizdrživo, pa je izrazio nadu da će novim pravilima haotična situacija biti dovedena u red.

– Održali smo skupštinu Karate saveza na kojoj su se pojavili predstavnici šest klubova za koje znamo da ne rade, odnosno da postoje samo na papiru. Upravo oni su nas preglasali prilikom odlučivanja. Desila se situacija da pravo glasa ima klub koji dvadesetak godina ne radi, ali je nekoliko dana pred skupštinu izmirio obaveze i imao pravo glasa. Ta i slične situacije izazvale su veliki revolt kod svih klubova koji godinama pošteno rade i okupljaju veliki broj takmičara, a njihov glas jednako je vrijedan kao i tamo nekog kluba koji nema trenera ni minimalnih deset takmičara što je propisano Statutom Karate saveza. Zaista se nadam da će novi Zakon o sportu riješiti mnogo toga jer nam je onemogućen kvalitetan rad – rekao je Popović.

Stanje u Rukometnom savezu daleko je bolje nego je to bio slučaj prethodnih godina. Savez je u fazi preregistracije dok su pojedini klubovi prijavili selekcije za takmičenje, a pojedini prestali da rade pa je mnogo lakše donijeti odluku na sjednici skupštine te više nema mogućnosti da fiktivni klubovi preglasaju one legalne.

Pomoć savezima

Da bi proces preregistracije Saveza lakše prošao Ministarstvo je pružilo pomoć u vidu ekspertskog tima.

– S obzirom na to da nam je važno da sam proces preregistracije i primjena Zakona prođe u najboljem redu, formirali smo tim koji ima zadatak da pomogne sportskim savezima i da im uputstva kako na najbolji način da izvrše preregistraciju i olakšaju proces preregistracije sportskih organizacija koje djeluju u okviru istih. Tim je započeo aktivnosti, obilazi sportske saveze i pomaže kako bi sve procedure bile ispoštovane – navedeno je iz Ministarstva.

(Glas Srpske)

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

  1. Povratni ping: 호두코믹스
Back to top button