BIHKOŠARKA

Peljto: Nema tajni – Uradićemo sve da uđemo u Ligu BiH, Čojići napravili nepojmljiv sistem za BiH

Serijom od šest uzastopnih pobjeda košarkaši Budućnosti iz Bijeljine izbili su na vrh tabele Prve lige Republiek Srpske, a “mozak” ekipe Dinko Peljto vjeruje da će tu i ostati do početka plej ofa, te da će se na kraju radovati ulasku u Ligu BiH.

Momak iz Vogošće već drugu sezonu sjajno diriguje igrom vjerovatno najzdravijeg košarkaškog projekta u Srpskoj i BiH, a možda i šire, ne krijući šta je cilj.

– Nema više tajni i uvijanja. Znamo šta trebamo da uradimo, učinićemo sve što je u našoj moći da osvojimo titulu i plasiramo se u najviši rang. Prvo iduće iskušenje je u Foči, favoriti smo, ali neće biti lako. Sutjeska je dobra ekipa sa školovanim igračima, imaju sistem, ne igraju divlju košarku. Ipak, nadam se da ćemo slaviti ako odigramo kako treba. Potom dočekujemo Slobodu, a onda nam slijede tri derbija protiv Prijedor Spartaka, Drine Prinncip i Rogatice. Te utakmice će odlučivati koja ekipa će sa prve pozicije u doigravanje – rekao je Peljto za SNM.

U karijeri je čak pet puta sa svojim timovima ulazio u Ligu BiH, pa se može reći da je osim kvaliteta koji posjeduje, na neki način i talija.

– Valjda će biti i šesta sreća,a  prva kada je u pitanju liga Republike Srpske. Daću i lično sve od sebe da na divan način zaokružimo ovu lijepu priču u Bijeljini – naglasio je Peljto.

Sistem koji su u najvećem gradu Semberije postavlili supružnici Dragana i Dario Čojić itekako daje rezultate. Njegoš Sikiraš, Boriša Simanić i Marica Gajić najpoznatiji su izdanci “fabrike košarke”, a Peljto ne sumnja da će se taj trend nastaviti.

– To što rade je zaista nevjerovatno i praktično nepojmljivo za naše podneblje. Razvili su sistem koji besprekorno funkcioniše, pažljivo rade sa svim uzrasnim selekcijama kako dječaka tako i djevojčica. Žive za košarku, za svoju ideju, žrtvovali su mnogo toga i pošteno je da im se to vrati. Srećan sam što sam dio svega toga već drugu sezonu. Kada sam dolazio dogovorio sam se za pet minuta sa direktorom kluba Dubravkom Barbarićem, ćovjekom kakvog za prethodnih 17 godina karijere nisam sreo, pa mi nije bilo teško da se odlučim za nastavak saradnje i ove sezone – naglasio je Peljto.

Budućnost je dobro počela sezonu, a da ima najviše ambicije postalo je jasno kada je na klupu stigao Josip Pandža, a za njim u klub došli iskusni Milivoje Boović i Haris Ćurevac. Osim njih dvojice, kapitena Nebojše Erkića i Peljte, svi ostali momci su vrlo mladi.

– Mogu da kažem da su srećni jer su upali u prave ruke. Dario je vizionar, razmišlja šta je najbolje za njih, a mi iskusniji se trudimo da im pomognemo koliko god možemo. Pravila su jasna, onaj ko iskače iz sistema ne može ni da bude dio njega, a momci su to shvatili na najbolji način jer su već desetak godina u ispravnom režimu rada. Ove sezone imaju i određen pritisak rezultata, ali se za sada odlično snalaze. Ne vidim razlog zašto to ne bi bilo tako i dalje – naglasio je Peljto.

Posebna priča je i Pandža, mladi stručnjak koji će ostati upisan zlatnim slovima u istoriji košarke BiH, selektor one čuvene generacije koja je 2015. godine pokorila Evropu u Litvaniji.

– Sarađivali smo dvije sezone u Kaknju. On je čovjek koji je 24 časa u košarci, mlad, a već dovoljno iskusan. Stalno uči, usavršava se, prati trendove i veliko je bogatstvo za svakog mladog košarkaša koji ima šansu da radi s njim – istakao je odlični organizator igre koji je dio karijere proveo i u Kini ne krijući da je to bilo nezaboravno iskustvo:

– Odlasci na turnire u najmnogoljudniju zemlju svijeta su nezaboravna avantura. Puno lijepih uspomena ponio sam iz Kine, a teško mi je da pronađem riječi koliko su oni opčinjemni košarkom. Naravno, nisu ni blizu talentovani kao mi, ali im ne nedostaje volje, strasti i upornosti. Nadam se da ću imati priliku da još poneki put osjetim tu euforiju – zaključio je Peljto.  

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Možda Vas interesuje?
Close
Back to top button