EVROPAKOŠARKA

U Banjaluci počelo Evropsko prvenstvo srpske dijaspore u košarci

U Banjaluci je danas počelo 25. košarkaško Evropsko prvenstvo srpske dijaspore. U pitanju je je godišnji košarkaški turnir u kome se takmiče srpski profesionalni i amaterski klubovi iz matice i dijaspore.

Banjaluka je nakon 2014 i 2015. godine, treći put domaćin šampionata Evrope srpske dijaspore. U gradu na Vrbasu takmiči se 12 ekipa, a domaćin je KK Basket 2000, inače redovni učesnik ovih EP.

Idejni Evropskog prvenstva srpske dijaspore je Miodrag Pure Radomirović, jedan od osnivača KK Radivoje Korać. Prvi turnir je održan 1997. godine u Bilefeldu, u Njemačkoj, i od tada srpski klubovi njeguju ovu sportsku tradiciju.

Ovo takmičenje je jedan od glavnih sportskih događaja Srpske dijaspore u Evropi, a razlog osnivanja je promocija srpske košarke, njegovanje tradicija i međusobno druženje igrača.

– Ponosni smo što smo domaćini ovakve manifestacije. Jedna tradicija koja traje 25 godina. Još jednom hvala svim ljudima koji su došli. Pored ove naše igre, prvenstvo ima i humanitarni karakter. Trudimo se da uvijek nekome pomognemo, nekoj instituciji ili djeci ometenoj u razvoju. Zbog toga mi je još draže što se okupljamo. Hoću da kažem i to da ovaj termin nije slučajan. Naime, u Evropi imate svake godine jedan neradni četvrtak. Ove godine je to jučerašnji dan, a momci uzmu petak slobodan, spoje sa vikendom i tako se okupljamo, rekao je Goran Simović organizator ovogodišnjeg EP srpske dijaspore.

Utakmice se igraju u dvije banjalučke dvorane, Obilićevo i Centar. Prvi mečevi startovali su jutros u 10.00 časova, a u jednom od najzanimljivijih duela sastali su se domaćin Basket 2000 i ekipa Londona.

– Nadam se dobrom druženju, što boljem rezultatu. Danas je moja ekipa kompletna, sutra ćemo biti lišeni usluga dva, tri igrača, tako da biće šta bude, najbitnije je da se družimo. Gledajte, nije ovo uopšte naivno takmičenje. Na prethodnim turnirima su igrali i Milan Dozet i Ratko Varda i ove godine možda dođu, tako da se nadam kvalitetnoj košarci, zaista, istakao je Mihajlo Zvonar pojačanje ekipe Basket 2000 za ovo prvenstvo.

Tim Londona je takođe rado došao na ovo prvenstvo u Banjaluku.

– Svi mi volimo košarku. U timu imam bivše basketaše, odnosno košarkaše. Njavažnije je druženje i da uživamo. Trudićemo se da napravimo što bolji rezultat. Inače, drugi put dolazimo u Banjaluku, kazao je trener Londona, Zoran Koprivica.

Finale se igra sutra u dvorani Obilićevo. Početak je u 17.45 časova.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

2 Comments

  1. Povratni ping: koffie over macbook
  2. Povratni ping: 방콕푸잉
Možda Vas interesuje?
Close
Back to top button