KOŠARKAREGION

POČINJE ABA LIGA Partizan, Zvezda ili neko treći?  

Pred nama je nova sezona u ABA ligi, narednih devet meseci pratićemo borbu za zvanje najboljeg kluba u regionu.

I ove sezone će ABA liga brojati 14 klubova (pet srpskih, tri hrvatskih i crnogorskih, dva slovenačka, i jedan iz BiH), sa istim pravilom u plej-ofu, u koje će se plasirati osam najboljih timova koji će se boriti za trofej najboljeg u ligi. I to po principu prvi protiv osmog, drugi protiv sedmog, treći protiv šestog itd… Četvrtfinale se igra na dve pobede, kao i polufinale, dok će se finale igrati do tri u pobedama.

Nova sezone je pretprela i male promene. Naime organizatori Jadranske lige su odlučili da prate pravilo iz Evrolige, gde je trenerima dozvoljeno da u toku jednog poluvremena imaju po dva čelendža, s tim da ako je provera uspešna u tom slučaju čelendž ostaje, dok ako je pogrešan on se gubi.

Novi član ABA lige je ekipa Krke, dok u ovoj sezoni u društvu najboljih nećemo gledati ekipu MZT, koja se preselila u ABA 2.

Uvertiru za novu sezonu smo gledali u Podgorici, gde se posle četiri godine održao ABA Superkup. Na iznenađenje svih trofej je otišao u ruke košarkašima Studentskog centra, koji su u finalu bili bolji od Partizana.

Košarkaši Partizana su u prošlogodišnjem finalu sa 3:2 bili bolji od Crvene zvezde.

Ove sezone Partizan ulazi sa identičnim ambicijama, da pokuša da pehar Jadranske lige ostavi u svojim vitrinama, a to nimalo neće biti lako, jer sem Crvene zvezde, i ostale ekipe bi mogle da zakomplikuju planove crno-belima.

Partizan je imao sjajnu prošlu sezonu, gde je bio na pobedu daleko od fajnal-fora Evrolige, dok je pečat stavljen već pomenutim peharom u ABA ligi.

Ove sezone crno-beli su imali određene promene u igračkom kadru, ekipu su napustili: Matijas Lesor (Panatinaikos), Dante Eksum (Dalas Maveriks), Jam Madar (Fenerbahče), Joanis Papapetru (Panatinaikos). Na njihova mesta su stigli, Mateuš Ponjtika, Ognjen Jaramaz, Pi Džej Doužer i Frenk Kaminski i prema rečima predsednika kluba prelazni rok u Partizanu još nije završen, jer se očekuje jedno, a možda i dva pojačanja. Mada najveće pojačanje je ostanak Kevina Pantera, Džejmsa Nanelija, Zeka Ledeja, Danila Anđušića, Alekse Avramovića, Balše Koprivice, Uroša Trifunovića i Tristana Vukčevića.

Četu Željka Obradovića će i ove sezone imati ogromnu podršku, navijači crno-belih su ove sezone oborili sve rekorde, Partizan je prodao neverovatnih 16.124 sezonskih karata, tako da će Arena i na mečevima ABA lige biti dosta dobro popunjena.

Crno-beli su u pripremnom periodu odigrali devet utakmice, gde su upisali šest pobeda i tri poraza. Nisu uspeli da se domognu trofeja u ABA Superkupu, dok su na turinru u Atini doživeli poraze od Anadolu Efesa i Bajerna.

Partizan je prošle sezone u regularnom delu sezone imao učinak 24:2, što je najbolji učinak crno-belih od kada se takmiče u Jadranskoj ligi.

Crno-beli novu sezonu u ABA ligi otvaraju u ponedeljak utakmicom protiv Mornara na svom parketu.

Crveno-beli su kao i prošle sezone promenili dosta igrača.

Duško Ivanović je u ovom prelaznom roku imao tu privilegiju da on sklopi ekipu i da on izabere igrače koji su po njegovoj meri.

Zvezdu su pojačali: Miloš Teodosić, Jago Dos Santos, Žoel Bolomboj, Rokas Gedraitis, Šabaz Nejpir, Majk Tobi, Nemanja Bjelica, Adam Hanga, Dejan Davidovac i Marko Simonović.

Dok su sa druge strane ekipu napustili: Stefan Marković, Luka Vildosa, Hasan Martin, Džon Holand, Ben Bentil, Ognjen Dobrić, Fakundo Kampaco, Filip Petrušev, Nikola Ivanović, Nikola Topić i Miroslav Raduljica.

Crveno-beli su od prošle sezone uspeli da zadrže, Luku Mitrovića, Nemanju Nedovića, Branka Lazića, Stefana Lazarevića i Dalibora Ilića.

Zvezda je bila vladar regiona šest puta i ima veliku želju da ponovo pehar ABA lige završi u svojim vitrinama, pogotov posle mišljenja da je ovaj tim crveno-belih jedan od najjačih u istoriji kluba

U pripremnom perioda Zvezda je uglavnom igrala u inostranstvu, igrali su na turniru u Minhenu, gde su imali po poraz i pobedu,dok su na Kipru, poraženi od Makabija i Želgirisa.

Crveno-beli će ove sezone utakmice ABA lige i Evrolige igrati u Štark areni, a i navijači Crvene zvezde su bili veoma ažurni što se tiče sezonskih karata, jer je prodato preko 12 hiljada, što je apsolutni rekord u bogatoj istoriji kluba.

Ekipa Duška Ivanovića je prošle sezone za malo stigla do plej-ofa Evrolige, a u Jadranskoj ligi je stigla do finala, gde je u finalu bila poražena od Partizana sa 3:2.

Crvena zvezda će svoj put u novoj sezoni ABA lige započeti u subotu, kada će gostovati ekipi Igokee.

Možemo reći klubovi koji su večito tu nadomak trofeja, nadomak titule, ali jednostavno nikako da stanu ispred beogradskih velikana.

Budućnost je to uspela 2018. godine, kada je savladala Crvenu zvezdu i tako se domogla Evrolige.

Sada to deluje kao nešto pa gotovo nemoguće, mada moramo priznati da su i jedni i drugi napravili ekipu koja je jača u odnosu na prošlu sezonu.

Budućnost je pojačana sa Brendonom Polom, Vladimirom Mihailovićem, Flečerom Megijem, Kolbi Vilijams i Žakori Rajt.

Nastup na Superkupu nije bio baš najblistaviji, ali to ne mora ništa da znači.

Ekipa Cedevita Olimpije je promenila trenera, Na mesto glavnog trenera tima iz Ljubljane je stigao posle epizode u Kini slavni Italijan Simone Pjaniđani.

Biće vremena Pjaniđaniju kako bi sklopio sve kockice u ovom svom novom mozaiku, ali Cedevita Olimpija može da bude veoma dobra u ovoj sezoni,

U Ljubljanu su ovoga leta stigli Amadu Sou, Gregor Glas, Jaka Blažič, Armand Šou, Šon Džouns, Džastin Kobs.

Da Pjaniđani još nije udario pravac Cedeviti, jeste pokazatelj učešće na Superkupu, gde su doživeli sva tri poraza i turnir završili na osmom mestu, i to samo može da predstavlja dodatni podstek ekipi da pokaže da mogu dosta više i bolje u novoj sezoni.

Budućnost i Cedevita Olimpija će sem u ABA ligi učestvovati i u Evrokupu.

U ovom delu možemo izdvojiti nekoliko ekipa, ali ispred svih su tu pre svega Studentski centar, Igokea i FMP.

Sigurno da će sada svi sa velikim respektom igrati protiv ekipe Studentskog centra. Izabranici sjajnog trenera Andreja Žakelja je pokazala da je u novoj sezoni sprema da zakorča planove velikanima, osvajanjem Superkupa ABA lige, gde su savladali FMP, Budućnosti i u finalu Partizan.

Nisu oni bili ni tako daleko prošle sezone. Dobro su oznojili ekipu Partizana, koju su u četvrtfinalu dobili u prvom meču, a u drugom su se crno-beli trojkom Džejmsa Nanelija provukli, da bi u trećem meču “Studenti” bili bez šansi u Areni.

Ekipu iz Podgorice je ove sezone pojačali, Borna Kapusta, Obri Doukins, Kenan Kamenjaš.

Da li mogu do borbe za vrh, sada je daleko reći, ali da im je zagarantovano mesto u plej-ofu to sigurno možemo da konstatujemo.

Igoeka će ove sezone biti jedna od iskusnjih ekipa u ABA ligi i na osnovu toga mogu da traže svoju šansu u novoj sezoni.

U Laktaše su stigli,proverena imena, Edin Atić, Nemanja Gordić, Zoran Nikolić, Marko Jeremić i Džeki Karmajkl.

Predvođeni Vladimirom Jovanovićem sigurno će biti znatno bolji nego prošle sezone gde nisu igrali plej-of, sada verujemo da će taj cilj ove sezone ostvariti.

FMP je ovoga leta nije nešto puno menjao svoj sastav. Možemo reći da su više pazarili nego što su prodavali, jer su samo tri igrača napustila Železnik, dok su u suprotnom smeru išli, Džordan Voker, Bojan Subotić, Luka Ašćerić, Balša Živanović i Najt Votson.

Nenad Stefanović će i sledeće sezone sa klupe predvodti FMP, a sigurno da titula prvaka Evrope sa reprezentacijom Srbije starosti do 18 godine mu daje dodatni podstrek da i u ABA ligi napravi dobar rezultat.

Veliko je pitanje ko bi mogao da ispadne, ima mnogo kandidata.

Cibona je u velikim problemima, dvostruki šampion Evrope je ušao u stečaj.

Naime, nedavno je objavljeno da Cibona počinje proces preoblikovanja u sportsko deoničarsko društvo. Za to hrvatski košarkaški klub ima rok od 45 dana.

Hrvatski mediji ističu da je dolaskom nove uprave, dug Cibone značajno smanjen i da u ovom momentu iznosi oko 5.000.000 evra.

Ekipu nisu mnogo menjali, ali više u timu nema Borne Kapuste koji je pojačao Studentski centar, kao i Krešimira Ljubičića koji je otišao u Split.

Zadar je prošle sezone bio jedan od prijatnijih iznenađenja, jer su uspeli na krilima MVP sezone Luke Božića se plasirali u plej-of.

Sada bi to isto moglo da se desi jer Zadrani nisu mnogo menjali sastav, ekipu su pojačali Lovro Mazalin i Petar Vujačić, ali je okosnica ekipa tu i predvođeni trenerom Petrom Vulićem imaju svoje šanse.

Mornar je dobro pazario, i mora se reći ipak pojačao sastav. Nije to ona ekipa nije to onaj Mornar koji je pre nekoliko sezona, znao i da igra polufinale ABA lige, ali ovaj tim može da se bori za plasman u plej-of. Stigli su u Bar, Milić Starovlah , Aleks Gavrilović, Strahinja Jovanović, Taj Voler, Džakobi Bojkins.

Ako Mornar ne bude imao problem kao prošle sezone, gde su sezonu završili bez stranih igrača mogu da se nadaju povratku u plej-of.

Mega je opet najmlađi tim u ABA ligi sa prosekom od 19,9 godina.

Veliko pojačanje za ekipu Marka Baraća je Nikola Topić, sem njega tu je perspektivan Turčin Omerčan Iljasolu. Da Mega ove sezone može biti nezgodan rival pokazuje i utakmica u četvrtfinalu Superkupa ABA lige, gde su dobro oznojili ekipu Partizana.

Borac je zadržao Dejana Džolija Mijatovića, a igrački kadar je pojačan sa Đokom Šalićem koji se posle određenog vremena vratio u srpsku košarku. Sem njega stigao je i Filip Rebrača kao i Darko Talić iz Igokee.

Krka je ove sezone ponovo među najboljim ekipama u regionu i sve sem ispadanja u niži rang bi za ekipu iz Novog mesta predstavljalo veliki uspeh.

Parovi prvog kola ABA lige:

Petak:

18.00 Split – Studentski Centar

Subota:

18.00 Cedevita Olimpija – Mega

18.30 Budućnost – Zadar

20.00 Igokea – Crvena zvezda

Nedelja:

18.00 Borac – Cibona

Ponedeljak:

17.00 FMP – Krka

19.00 Partizan – Mornar

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Možda Vas interesuje?
Close
Back to top button