EVROPAKOŠARKA

Da li će Jokić igrati na Mundobasketu? Pešić već načeo tu temu

Selektor Srbije Svetislav Pešić nakon plasmana na Mundobasket nije znao da li će sve najbolje igrače imati na raspolaganju.

Naravno da su pod najvećim znakom upitnika košarkaši u NBA ligi, prije svega dvostruki MVP Nikola Jokić kojeg je Pešić pomenuo.

– Odmah počinjemo pripreme. Pravimo kalendar, imamo neke pozive za utakmice u pripremnom periodu. Moramo da vidimo kako da izaberemo protivnike, to nam je prioritet od stra. Tarlać i ja sedamo i gledamo protiv koga ćemo igrati – rekao je Pešić i dodao:

– Po sporazumu NBA i FIBA, igrači mogu da počnu pripreme 28 dana pre početka. Ništa se još ne zna. Jokić će možda osvojiti NBA, dokle će on igrati… Ne znamo šta će biti, dokle će Bogdanović stići… Evroliga je tek sada počela, sada je svaka utakmica plej-of. Najbolji timo završavaju u trećoj nedelji juna, a mi u trećoj moramo da se skupljamo. Gledaćemo da u junu pozovemo kandidate koji su odavno završili, da napravimo zajednički trening. Loša priprema, loši rezultati. Idemo da izvučemo najbolje, da se dobro pripremimo. To je prioritet.

Prvi cilj na Svjetskom prvenstvu jeste da se obezbijedi plasman na Olimpijske igre.

– Cilj je pobediti svaku sledeću, krajnji cilj će biti da napravimo plasman za Olimpijske igre. To je za mene osnovni cilj. Sve preko toga bacaćemo trenerke u vazduh i ljubiti se po tri ili četiri puta, ako treba i u usta. To će biti težak put. OI su u Evropi, ta generacija, 94. i 95, koji su zajedno rasli. Bez iskustva nema kvaliteta, ali i bez mladosti – kaže Pešić.

Upitan je i u kojoj meri su kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo bile izazov za njega.

– Pazite, da li je izazov? Naravno, prvi put se kao trener suočavam sa novim sistemom takmičenja. Suočavaš se sa dosta stvari, koje ne zavise od tebe. Vrlo teška situacija za nas, najduže kvalifikacije koje su napravljene. Da se ne ponavljam, imali smo preko 40 igrača koji su igrali te kvalifikacije, znači kontinuitet ne postoji. To je improvizacija… Ja ne kritikujem, samo primećujem. Ne napadam vas, ali kažete Pešić je dobio pojačanje iz Evrolige… Ja sam odmah pao u nestvest (smeh). Oni su došli prekjuče, videli ste kako je šutirao Dobrić večeras, a pre toga nije bio u formi… On to ima. Želim da kažem da je dosta komplikovano igrati kvalifikacije. Videli ste šta su uradili naši prijatelji iz Argentine. Oni su izgubili od ekipe koja nije favorit. Samo tri dana pre toga su dobili Kanadu, koja je ekipa, koja će ići na medalju. I to su pobedili bez Deka i Laprovitole. Oni su otputovali za drugu utakmicu, a Laprovitola je promašio dva bacanja… Mislite dođu igrači iz Evrolige i mislite da je sve rešeno? Pa nije rešeno – ističe Pešić.

Pohvalno je govorio o prvoplasiranoj selekciji naše kvalifikacione grupe – Letoniji.

– Litvanci su zemlja košarke, ali u ovom trenutku Letonija je bolja ekipa. Ići će veoma visoko na Mundobasketu. Dominantno su osvojili grupu. Mi nismo imali kontinuitet, ali smo videli i dobre stvari. Momke koji potencijalno će igrati na Svetskom prvenstvu, a nadamo se i Olimpijske igre – zaključio je Pešić.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

2 Comments

  1. Povratni ping: click to read
  2. Povratni ping: KIU-Library
Možda Vas interesuje?
Close
Back to top button